Ademstroom
Wat ik doe

Wat ik doe

Mijn werk bestaat uit een 3~luik van Adem, Stem en de Lichtenberg methode.

~ Adem ~

Ademhalen is vanzelfsprekend en gebeurt automatisch. We zijn ons er echter meestal niet zo bewust ervan. Van de enorme kracht die erin schuilt in al z’n eenvoud. Ademhaling is een soort anker, een handoplegging en iets dat ‘je huis schoont’. In vele oude culturen is het woord voor ‘adem’ hetzelfde als voor ‘ziel’ of ‘essentie van het leven’. Met bewuste ademhalingsoefeningen aan de slag gaan, geeft vele voordelen in je leven. Je kunt er om een voorbeeld te noemen je zenuwstelsel positief mee beïnvloeden. Door stress kan je zenuwstelsel uit balans raken, met als symptomen slaapproblemen, angsten, depressie, paniekaanvallen en spijsverteringsproblemen. En ademhalingsoefeningen kunnen een nog diepere laag in jezelf aanraken en je helen.

~ Stem ~

Ik hoop dat iedereen zich bij mij welkom en veilig voelt om met zijn of haar stem aan de slag te gaan. Het vrijmaken van jezelf door middel van het maken van tonen is heel fijn en toegankelijk. Ik voel me erg aangetrokken door de kracht van eenvoud. Het aanhouden van 1 toon en die herhalen is een voorbeeld daarvan. De trilling van de toon wordt dan voelbaar in het hele lichaam. Het is een zintuigelijke benadering. Alles gaat dus om voelen, ervaren, horen en zien. Dat is anders dan bij een reguliere zangles en dat wat ik op het conservatorium leerde. Het kan dus zijn dat je aan de slag gaat met 1 zachte toon die heel veel in trilling en beweging kan zetten. En zelfs kan helen. Maar natuurlijk kan het ook dat je een (eigen) lied zingt of een improvisatie maakt. Alles is goed, zolang het jou maar daar brengt waar je graag wilt zijn.

~ Lichtenberg methode ~

Dat is een klankgeoriënteerde methode waarbij je met een heel vrij gevoel een zeer rijke en volle klank kunt maken. Het is een heel andere manier om je stem te gebruiken dan in alle andere bekende en veel gebruikte zangmethodes. Het kan dus heel interessant zijn voor mensen die al veel ervaring hebben met zingen. Maar ook als je nog nooit eerder serieus hebt gezongen, dan is deze methode heel fijn. Voor mij is deze methode een magisch iets waarbij heel duidelijk hoorbaar is wat er gebeurt.

Momenteel studeer ik aan het Lichtenberg instituut, maar ik heb ook al vele jaren lessen gevolgd bij Ingrid Voermans. Zij bracht de methode, die oorspronkelijk uit Duitsland komt, als eerste naar Nederland.

~ Ik neem graag de tijd voor je tijdens een les. We gaan dan kijken wat je behoeftes en verlangens zijn en maken een plan waar je iets mee kunt gaan doen. Op de pagina ‘contact’ kan een afspraak gemaakt worden. ~